Harmony in Colors

At the end of January 2024, Saint John’s Catholic School presented a performance to welcome the Chinese New Year Celebration at the Main Atrium of Aeon Mall, BSD City. Students from Pre-Kindergarten and Kindergarten (Pre-K & KG) to the Primary Unit captivated mall visitors on Saturday afternoon, January 27, 2024.

The performance kicked off with the Ondel-ondel Dance from Betawi. This dance served as a beautiful welcome gesture performed by KG students adorned in traditional Betawi costumes. The influence of Chinese culture on this traditional Betawi attire depicted the cultural fusion was present in the old port city of Batavia.

This beautiful dance was then followed by various performances with a Chinese cultural background. Saint John’s students appeared stunning in traditional Chinese attire such as Qipao (Cheongsam) and Changshan.

The Ribbon Dance performed by the Primary students was impressive. The performers blended impressively against the distinctive Aeon Mall stage decoration welcoming the Chinese New Year. The combination of red and gold colors, with dragons and lanterns as decorative elements, created a festive atmosphere. A hint of pink, commonly associated with Valentine’s Day was also incorporated. This year, the Chinese New Year closely coincided with Valentine’s Day, typically celebrated with shades of pink.

The graceful and beautiful movements of the long ribbons tied to sticks, forming circling ribbon around the dancers. It showcased the hard work and dedication of these very young participants. Their friends not only watched the performances with joy but also joined in singing or contributing the “Huh…Hah…” sounds during each Kung Fu Fighting Dance move.

The Chinese New Year of 2024 is referred to as the Year of the Wooden Dragon, symbolizing a journey and adventure towards success. The cheerful performers and the vibrant colors of their clothes are expected to bring a new hope full of success for the future.

The togetherness displayed in these performances hopefully marked the beginning of a spirit for these children to always maintain harmony amidst the various colors of life. May the year 2023 and the Year of the Wooden Dragon bring blessings and joy to all!

harmoni dalam warna

Di akhir Januari 2024, Saint John’s Catholic School menampilkan pertunjukan dalam rangka menyambut perayaan Imlek di Atrium Utama Aeon Mall, BSD City. Murid-murid dari Kelompok Bermain dan Taman Kanak-kanak (KB & TK) hingga Sekolah Dasar (SD) tampil memukau pengunjung mal di Sabtu sore, 27 Januari 2024.

Penampilan anak-anak dibuka dengan tarian Ondel-ondel dari Betawi. Tarian ini bagaikan ucapan selamat datang yang ditampilkan dengan sangat indah oleh murid TK dengan berbalut busana Betawi. Terlihat pengaruh kebudayaan China pada pakaian tradisional Betawi yang mereka kenakan, menggambarkan perpaduan budaya yang hadir di kota pelabuhan Batavia dulu.

Setelah itu baru teman-teman mereka mempertunjukkan berbagai penampilan dengan latar belakang budaya China. Peserta didik Saint John’s tampil dengan memukau mengenakan busana tradisional Tionghoa, seperti Qipao (Cheongsham) dan Changshan.

Ribbon Dance yang ditarikan oleh murid-murid SD tampil memukau dengan latar belakang dekorasi panggung Aeon Mall yang khas menyambut Imlek. Perpaduan warna merah dan emas dengan naga dan lampion sebagai unsur dekorasi membuat kemeriahan. Tidak lupa, semburat warna merah muda yang biasa menyertai hari Valentine ikut ditampilkan. Imlek tahun ini sangat berdekatan dengan hari Valentine yang umumnya diramaikan dengan warna merah muda.

Tarian dengan gerakan lembut dan indah dari pita panjang yang terikat pada tongkat membentuk bulatan-bulatan yang melingkari penarinya menunjukkan hasil latihan yang penuh kerja keras dari peserta didik yang masih sangat muda ini.

Teman-temannya tidak hanya menonton pertunjukan yang berlangsung dengan suka cita, mereka bahkan ikut serta bernyanyi atau menyumbangkan suara “Huh….hah…,” dalam setiap gerakan Kung Fu Fighting Dance.

Imlek 2024 disebut sebagai tahun Naga Kayu, mencerminkan perjalanan dan petualangan menuju keberhasilan. Warna warni ceria dan keceriaan penampil diharapkan membawa harapan baru yang penuh kesuksesan untuk merajut masa depan.

Kebersamaan dalam penampilan ini semoga menjadi awal semangat anak-anak ini untuk selalu menjaga harmoni dalam berbagai warna kehidupan yang hadir dalam hidup mereka. Semoga tahun 2024 dan juga tahun Naga Kayu ini membawa berkat dan suka cita.